Sumber kolagen semulajadi dari diet makanan harian

Sharing is caring!

Kenapa badan kita perlukan kolagen dan  fungsi utama kolagen terhadap badan manusia.

Apabila anda melalui  kaunter kosmetik hari ini, semua yang anda seolah-olah melihat adalah krim anti-kedut. Adakah produk-produk ini benar-benar berhasil dan adakah mereka benar-benar menjaga kulit anda kelihatan lebih muda? Industri anti penuaan adalah perniagaan yang besar. Ramai di antara kita ingin kelihatan lebih muda, yang menjadikan ia mudah bagi syarikat-syarikat besar untuk meyakinkan kita, krim mereka dengan kolagen akan melakukan magik. Oleh itu pemakanan yang sesuai dapat membekalkan badan kita dengan kolagen semulajadi yang lebih efektif.

Kebanyakan krim anti-kedut yang mengandungi kolagen dan elastin, dan tidak akan berbuat apa-apa untuk kita sama sekali kerana fakta menunjukan  bahawa kedua-dua bahan-bahan yang struktur terlalu besar untuk mudah diserapoleh  kulit kita. Melainkan kedua-dua bahan ini menjalani pemprosesan yang komplek yang akan membolehkan ianya untuk menjadi diserap maka ia akan tinggal di permukaan kulit tanpa melakukan apa-apa.

salad diet kalogen

salad diet kalogen semulajadi

Kolagen adalah sejenis protein, dan bekerja dengan keratin untuk menyediakan kulit dengan kekuatan, kelancaran, keanjalan dan ketahanan. Ia dihasilkan oleh kulit dan bahagian-bahagian badan yang lain. Apabila anda masih muda, anda mempunyai banyak kolagen dalam badan anda, yang adalah mengapa anak muda mempunyai apa-apa rambut berkilat indah dan kulit licin. Ia disebut, kerana simen yang memegang semua bahagian bersama. Seperti yang anda semakin tua penurunan pengeluaran kalogen semulajadi  dan kelemahan kulit berlaku, ini adalah apabila kedutan kulit, leher menjadi kendor, garis membentuk di sekeliling mata dan mulut.

Kulit terdiri daripada tiga lapisan, epidermis, dermis dan hypodermis. Lapisan kedua kulit (dermis) adalah di mana kolagen protein yang ditemui. Molekul kolagen dihimpunkan bersama-sama seluruh dermis.

Sentiasa ingat, krim muka anti penuaan dengan bahan kimia di dalamnya hanya mengurangkan proses penua kulit. Bukan membuat kulit yang lebih muda. Jika krim ini tidak berkesan, apa yang boleh dilakukan untuk membantu merangsang sel-sel kulit, untuk meningkatkan pengeluaran kolagen semulajadi.

Terdapat pelbagai cara untuk membantu anda meningkatkan kolagen semulajadi pada kulit anda, jadi anda perlu tahu apa nutrien badan anda benar-benar perlu untuk menjadikan ianya berjaya.

12 Sumber utama kolagen semulajadi  dari makanan harian anda.

 • Produk soya seperti susu soya dan keju mengandungi elemen dikenali sebagai genistein. Kehadiran genistein memberikan produk soya kualiti pengeluaran kolagen semulajadi tersendiri, serta membantu untuk menyekat enzim yang cenderung untuk memecahkan dan usia kulit. Hanya kira-kira mana-mana produk soya mengandungi genistein yang cukup untuk membantu, termasuk produk soya yang telah dibangunkan sebagai pengganti untuk produk daging.
 • Sayur-sayuran hijau gelap juga contoh-contoh yang sangat baik makanan yang mengandungi agen menghasilkan kolagen semulajadi. Tambahkan Drak sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, kubis dan kale untuk diet anda setiap hari. Mereka penuh dengan antioksidan dipanggil lutein. Anda memerlukan 10 mg untuk mendapatkan keputusan – yang bersamaan dengan kira-kira 4oz. bayam atau 2oz. kale. Baru-baru ini penyelidikan Perancis mencadangkan ini akan meningkatkan penghidratan dan keanjalan kulit, kedutan pertempuran. Kaya dengan Vitamin C, penggunaan biasa kale, bayam, collards, dan asparagus bantuan untuk mengukuhkan keupayaan badan untuk mengeluarkan kolagen  semulajadi dan menggunakan protein yang berkesan.
 • Kacang membantu badan anda menghasilkan bahan anti-penuaan penting yang digelar asid hyaluronic. Bertujuan untuk sekurang-kurangnya dua sudu makan kacang setiap hari – luas atau kacang mentega membuat pengganti yang hebat untuk kentang lecek.
 • Buah-buahan  dan sayuran bewarna merah juga adalah sumber yang sangat baik untuk ke kandungan kolagen semulajadi dalam diet makanan . Kehadiran lycopenesl dalam jenis makanan yang membantu untuk bertindak sebagai antioksidan, yang seterusnya meningkatkan pengeluaran kolagen semulajadi . Cuba menambah lada merah, beets, dan tomato segar atau rebus untuk diet. Juga termasuk keledek, lobak merah dan banyak lagi.
 • Vitamin C dari buah-buahan dan sayur-sayuran kaya adalah sumber semulajadi pengeluaran kolagen semulajadi . Anda harus cuba untuk memasukkan buah-buahan sitrus seperti oren, lemon dan strawberies ke dalam diet harian anda.
 • Prun. Salah satu penyebab terbesar dari penuan kulit adalah serangan oleh bahan-bahan yang dikenali sebagai radikal bebas, yang memecahkan tisu kulit yang sihat. Antioksidan membantu meneutralkan radikal bebas sebelum ia boleh melakukan apa-apa kerosakan – dan prun adalah buah-buahan yang mengandungi  antioksidan paling tinggi. Blueberry adalah tempat kedua. Makan 5-6 prun, atau beberapa tangkai Blueberry , setiap hari untuk mendapat rangsangan kesihatan yang besar.
 • Asid Omega  juga membantu mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk pengeluaran kolagen. Ikan seperti salmon dan turna adalah sumber excllent asid lemak omega. Kacang seperti gajus, pecans, badam dan kacang Brazil mengandungi jumlah kalogen semulajadi yang tinggi.
 • Flaxseed adalah sumber utama lemak sihat omega-3. sel-sel kulit dikelilingi oleh lapisan lemak dilakukan dengan ini dan lemak lain sehingga, lebih tinggi pengambilan anda omega-3 yang lebih kukuh lapisan yang ada dan yang  sel-sel kulit anda – yang membantu garisan menyamar dan kedutan. Campurkan ke dalam smoothies atau menambah kepada cuka balsamic dan menggunakannya sebagai sos salad, tetapi cuba untuk mempunyai satu sudu setiap hari.Makanan yang kaya dengan kandungan sulfur juga penting dalam pengeluaran kolagen semulajadi. Antaranya ialah hijau dan hitam zaitun, timun segar, dan batang segar saderi. Dengan bekerjasama dengan sulfur, sayur-sayuran yang kaya dengan Vitamin A juga membantu dalam mengekalkan tahap kolagen yang tinggi. Cuba menambah lobak mentah, tembikai segar dan keledek bakar kepada diet untuk rangsangan tambahan.
 • Ayam Belanda  mengandungi penting mesra kulit protein dipanggil carnosine yang memperlahankan proses di kulit yang dipanggil silang. Apabila ini berlaku, gentian berkembang ke dalam kolagen kulit yang membuatnya kaku dan tidak boleh berubah. Ini kemudian berhenti ia menyentap kembali apabila anda melakukan perkara seperti senyuman, ketawa atau berkerut – dan ini adalah apa yang menyebabkan garis senyuman atau kaki burung gagak. Makan ayam belanda dua hingga tiga kali seminggu.
 • Chocolate adalah benar-benar baik untuk kulit anda. Dalam kajian di Jerman, ia telah mendapati bahawa selepas minum minuman koko penuh, aliran darah ke kulit dirangsang (bermaksud ia mendapat tahap yang lebih tinggi nutrien dan kelembapan). Ia juga seolah-olah menjadi lebih terlindung daripada kerosakan UV – nombor satu kulit ager. Hanya coklat gelap mengandungi antioksidan cukup untuk mempunyai kesan terhadap kulit anda.
 • Madu Manuka adalah madu khas dari New Zealand dengan ciri-ciri penyembuhan yang unik. Ia telah digunakan dalam penjagaan kulit selama berabad-abad oleh orang Maori di New Zealand dan ia adalah mudah untuk memahami mengapa. Apabila digunakan topically, Active Manuka Honey boleh memulihkan dan meremajakan kulit anda. Ia menyokong proses pembaharuan sel kulit dan membantu dalam pembentukan protein kolagen semulajadi yang kuat. Sebagai manfaat tambahan, aktif Manuka madu kaya dengan antioksidan dan membantu untuk mengurangkan kecacatan.
 • Avocado Oil . Jika anda ingin tahu bagaimana untuk  menghasilkan kalogen semulajadi , anda perlu menggunakan topeng muka atau krim yang mengandungi minyak avocado. Minyak avokado amat menghidratkan dan sangat serasi dengan minyak semula jadi pada kulit anda. Minyak avokado kaya dengan steroid tumbuhan, yang membantu untuk mengurangkan kecacatan dan bintik-bintik. Ia juga membantu menjana semula dan meremajakan kulit yang rosak oleh radikal bebas. Minyak avokado adalah penting kerana ia telah terbukti secara saintifik untuk merangsang pengeluaran kolagen  semulajadi dan ia meningkatkan kadar kolagen larut di dalam dermis kulit anda. Dan jangan lupa untuk memasukkan avocado segar dalam salad dan sup resipi kegemaran anda!

Salah satu perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa diet makanan yang teratur dapat menyediakan semua kalogen yang diperlukan oleh badan anda. Untuk menghasilkan kolagen semulajadi yang efektif memerlukan rancangan pemakanan yang seimbang. Dengan mengambil beberapa makanan yang disebut di  atas ini, anda akan mula melihat perbezaan dalam kualiti warna kulit anda, serta mempunyai rasa yang lebih baik daripada kesihatan secara keseluruhan. Jadi  anda boleh memilih antara membeli krim kulit anti penuaan di pasaraya atau  mula membeli-belah untuk makanan yang benar-benar akan membantu anda dan menambah tahap kolagen yang telah hilang!

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *