Bagaimana memilih losyen pelembab terbaik

      1 Comment on Bagaimana memilih losyen pelembab terbaik

Sharing is caring!

Penggunaan losyen pelembab sebagai  cara utama untuk mengekalkan  kecantikan wanita. Di sini mari kita lihat fungsi  losyen harian dan losyen malam dan beberapa jenis losyen pelembab terbaik untuk digunakan oleh  warga wanita  Asia.

Kelembapan hanya diperlukan oleh  badan untuk  mengekalan tahap simpanan  air di dalam tubuh anda. Ianya digunakan untuk mengekalkan kulit  dari terhidrat. Kelembabpan juga  mengekalkan kulit anda supaya sihat, dan cantik. Pelembap muka tidak berfungsi dengan menambah kelembapan di atas kulit anda, tetapi dengan menghalang kelembapan hilang dari kulit. Contoh losyen pelembab terbaik untuk kulit adalah Dermalogica Ultra Calming Super Sensitive Shield SPF 30 (losyen harian) dan Murad Hydro-Dynamic Ultimate Moisture (losyen malam).

Bagaimana saya tahu? Saya membaca senarai bahan-bahan  pelembap muka disyorkan tahun ini oleh penerbitan kecantikan terkemuka dan pelbagai peruncit; cadangan dari pakar kulit, pemaju produk penjagaan kulit, dan ahli kimia kosmetik kepada apa yang benar-benar kulit perlu untuk mengekalkan kelembapan.

Bagaimana saya memilih  losyen pelembab terbaik untuk kulit yang cantik.

Saya sering menukar produk penjagaan kulit , terpujuk dengan berbagai produk yang menjanjikan  kejayaan kecantikan , sampel percuma, dan jurujual solekan yang berjanji manis. Saya tidak mempunyai pendapat unik terhadap sesuatu produk penjagaan kulit.  Masalahnya apabila memberikan cadangan produk kecantikan  yang sentiasa berat sebelah. Jurujual kosmetik  sering mengimbangi cadangan peribadi terhadap komisen mereka, dan editor majalah kecantikan dipengaruhi  oleh pasukan pemasaran  jenama .

Tiada satu pun daripada cadangan ini adalah salah tetapi ianya juga tidak semestinya betul juga.

Untuk memilih losyen kelembapan terbaik dari  beberapa ribu produk pelembab kulit  bolehlah  kita mengkaji  cadangan dari ahli kimia kosmetik,  dan pakar penjagaan kulit. Kita juga boleh melihat bahan-bahan yang  dihuraikan melalui dokumentasi FDA dan meniliti  isikandungan bahan aktif yang digunakan. Cadangan produk kecantikan dari  beberapa majalah kecantikan juga boleh diguna pakai dan di perbandingkan.

losyen pelembab

losyen pelembab terbaik

Jenis-jenis  losyen pelembab terbaik  dapat dikategorikan kepada beberapa jenis bahan utama dan kesan yang dapat diperolehi dari beberapa bahan.

Losyen pelembab dari kategori humectants (mengawal kehilangan kelembapan) 

Saya memilih untuk losyen  pelembap (siang atau malam) yang menggunakan bahan aktif  humectants. Apakah bahan humectants ? Ia di takrif sebagai  bahan-bahan aktif yang membantu menarik lembapan ke dalam kulit dan emolien bantuan blok kelembapan  daripada meninggalkan kulit anda. Hampir semua losyen dan krim adalah bahan emolien. Humectants adalah bahan-bahan penting yang membuat losyen dan krim yang lebih berkesan dengan benar-benar membantu untuk memegang air dalam kulit anda dengan  lebih efektif.

Losyen pelembab dari kategori  pewangai  (Fragrance)

Pelembap dengan wangian. Apabila wangian ditambah kepada pelembap untuk bertindak sebagai minyak wangi (sebagai tindakan terapeutik yang memberi ketenangan minda)  ia tidak perlu dipantau oleh pihak FDA.   Tetapi undang-undang memerlukan ia menjadi selamat untuk pengguna  dan pengilang. Menurut FDA, bahan-bahan kimia semula jadi dan tiruan yang membentuk aroma yang tidak perlu disenaraikan secara berasingan, hanya perlu dilabelkan bahan- bahan aktif yang digunakan sahaja. Ini akan melindungi syarikat pengeluar dari berkongsi rahsia perdagangan pada label mereka.

Walaupun semua bahan-bahan yang tersembunyi di dalam wangian,  bahan rahsia pelembab adalah “selamat” untuk digunakan dan wujud semata-mata untuk menutup bau yang kurang menyenangkan dari bahan-bahan mentah (ternyata minyak biji rosehip bau apa-apa seperti mawar), mana-mana bahan pelembab yang  boleh menyebabkan reaksi alergi atau sensitiviti di beberapa orang.

Losyen pelembab kategori Minyak mineral  atau occlusives

Losyen pelembap berasal dari bahan minyak mineral. Memperkenalkan jenis ketiga pelembap: occlusives. Sama seperti emolien, bahan-bahan ini mengekalkan kelembapan daripada melarikan diri, tetapi duduk di atas kulit (sedangkan emolien menghalang dari dalam ). Jeli petroleum adalah occlusive yang paling dikenali di pasaran. Minyak mineral adalah tempat kedua, tetapi ia mempunyai reputasi buruk kerana menjadi pelembabyang  murah dan menyumbat liang roma jika tidak di bilas dengan  bersih.

Banyak pendapat berbeza terhadap apa yang perlu ada didalam losyen pelembab terbaik dan bukan  apa yang seharusnya berada di dalam pelembap. Oleh kerana saya berpendapat, bahan- bahan pelembab yang tidak  mesra alam , hendaklah dielakkan . Ia hanya satu saduran diluar  kulit untuk mencegah kehilangan kelembapan , tetapi tidak menawarkan apa-apa nutrien dan bukan sumber yang boleh diperbaharui.

Losyen pelembab kategori Sunblock atau pelindung matahari

Pada siang hari, ia adalah penting untuk memakai pelindung matahari yang baik. Pakar losyen pelembap mencadangkan penarafan SPF antara 30 dan 50, dan perlindungan spektrum luas ( yang menghalang kedua-dua sinaran UVA dan UVB) sebagai perlindungan minimum. Kedua-dua bahan kimia dan pelindung matahari mineral bertindak sebagai losyen pelembab terbaik melindungi dari kesan cahaya  matahari. Kelemahan losyen  pelembab ini adalah risiko tindak balas alahan atau gangguan  kulit sensitif terhadap  kulit pengguna.

Losyen pelembab kategori retinoids ( berasal dari  bahan aktif Vitamin A) 

Bahan aktif Retinoids termasuk retinol, retinyl acetate, dan retinyl palmitate, adalah bahan aktif  dalam bentuk vitamin A. Ia dikenali sebagai  “ramuan ajaib” terbukti untuk melawan tanda-tanda penuaan.  Ia sangat popular dalam penjagaan kulit terkini. Bahan aktif ini cukup kontroversi kerana kajian retinoids mendapati ia meningkatkan penumuhan tumor pada kulit tikus yang terdedah kepada sinar UV. Sesetengah pengusaha industri berkata retinoids menjadikan kulit lebih terdedah kepada kerosakan matahari, sementara yang lain mengesyorkan  ia sebagai bahan untuk melawan penuaan.

Ia adalah satu perbahasan yang rumit, tetapi pihak pengusaha akhirnya memilih untuk bermain selamat dan membatalkan  losyen pelembap yang mempunyai bahan  retinyl palmitate  sebagai losyen pelembab terbaik pada  waktu siang .

Losyen pelembab dari bahan aktif peptida

Ketika anda sedang tidur, badan anda  dan terutamanya kulit anda akan sibuk memperbaharui, membaiki dan meremajakan sel – sel yang terlibat . Dari itu muncullah istilah “tidur  untuk kecantikan” yang menjadi sinonim dengan pemulihan kecantikan kulit wanita.

Losyen pelembab  waktu siang banyak menggunakan bahan  aktif berasal peptida.  Peptida adalah turutan pendek asid amino (atau protein) yang membantu mencetuskan pengeluaran kolagen dan asid hyaluronik. Kedua-duanya  bahan ini terhasil secara semula jadi dan amat berkesan untuk  menghalang penambahan usia pada kulit anda. Dengan meningkatkan pengeluaran bahan aktif peptida pada kulit dan badan anda , ianya dapat membantu menjaga kulit dan akan mengurangkan  garis- garis kedutan  pada muka , tengkuk dan tubuh anda.

 

 

Related Post

One thought on “Bagaimana memilih losyen pelembab terbaik

  1. Fruits And Vegetables Vitamin A

    The Types Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable vitamin A – going to take vegetables and fruits that contain uncountable vitamin A will relief ourselves to be skillful to prefer the daily food passable and nourishing for the body. because the fruit in the manner of orangey contains a lot of carotenoid (a sort of sustenance A) than alternative fruit color. Vegetables were therefore. Vegetables subsequent to yellow contains a lot of vitamin A than inexperienced coloured vegetables. during this article can discuss a lot of on the subject of the categories Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable sustenance A:

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *