Kolagen Marin Untuk Kulit Yang Cantik Berseri

Sharing is caring!

Penggunaan  kolagen sebagai bahan utama dalam usaha menambahbaikan kulit supaya cantik berseri. Mari kita selidik apakah kalogen marin ?

Kolagen marin adalah serat protein yang diekstrak daripada rumpai, sisik atau kulit ikan air masin, termasuk cod dan salmon. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kajian klinikal mendapati bahawa kolagen ini mempunyai ciri-ciri perubatan yang boleh membantu meningkatkan kesihatan manusia dan kesejahteraan. Telah digunakan secara meluas di Asia Timur, seperti Korea dan Jepun , kini produk berasaskan kolagen marin telah mula muncul lebih dengan banyaknya di rak makanan kesihatan di Barat.

Mengapa memilih kolagen marin?
Ramai yang memilih kolagen marin adalah kerana ianya yang hampir sama dengan kolagen manusia yang  sebenarnya.

kalogen marin

kalogen marin

Apakah kelebihan Kolagen Marin Berbanding Kolagen Haiwan?

Kolagen marin lebih senang diserap kerana ia tidak mengandungi lemak seperti kolagen haiwan.
Berat molekul (saiz) kolagen marin adalah lebih kecil (100 ribu Dalton) berbanding kolagen haiwan(300 ribu Dalton), membuatkan penyerapan kolagen ini adalah lebih baik dan inilah rahsia mengapa bila kita amalkan kolagen, ianya lebih cepat memberi kesan kepada kulit wajah berbanding kolagen haiwan yang lebih besar.

Kesan Melambatkan Penuaan

Kolagen marin mempunyai ciri-ciri antioksidan yang telah digunakan dalam produk penjagaan kulit untuk mencegah atau membaiki kerosakan yang disebabkan oleh faktor-faktor persekitaran seperti sinar UV dan kelembapan yang rendah, serta kerosakan yang dikaitkan dengan proses penuaan. Penyelidik di  Universiti Kesihatan Awam Beijing  di China menerokai kesan peptida dan kolagen marin pada kulit penuaan tikus. Dalam penemuan yang disiarkan dalam isu April 2008 bagi Journal Perubatan China , penyelidik melaporkan bahawa haiwan ujian yang diberi dos secara oral peptida dan kolagen menunjukkan penebalan besar epidermis tikus, berbanding dengan tikus dalam kumpulan kawalan. Para penyelidik juga melaporkan peningkatan mendadak dalam bilangan dan aktiviti fibroblas dalam kulit tikus yang dirawat dengan kolagen. Fibroblas adalah sel-sel yang memainkan peranan penting dalam penciptaan tisu perantara baru, seperti kulit.

Menggalakkan Pertumbuhan Tulang

Satu lagi kumpulan penyelidikan di Universiti Kesihatan Awam Beijing menjalankan kajian haiwan untuk menentukan tindakbalas peptida dan kesan kolagen marin pada pembinaan tulang. Secara khusus, mereka melihat bagaimana suplemen peptida menjejaskan perkembangan tulang panjang pada tikus yang meningkat usia . Mereka menggunakan kolagen yang diekstrak daripada sisik ikan salmon dan memberi tumpuan kepada pembangunan tulang paha pada tikus berlainan jantina . Kajian mereka, yang disiarkan dalam isu Julai 2010 Jurnal Sains Makanan dan Pertanian, membuat kesimpulan bahawa makanan tambahan kolagen marin meningkat dengan saiz yang ketara , ketumpatan mineral dan keanjalan femurs (tulang peha) pada tikus jantan amat memberansangkan tetapi hasil ujian pada tikus betina amat berbeza keputusannya.

Aplikasi kosmetik

Kolagen dari pelbagai kemudahan yang ada sumber haiwan digunakan dalam formulasi kosmetik untuk membantu melembapkan dan membaiki sel-sel kulit manusia. Dalam buku  ” Sains dan Teknologi Kosmetik,” laporan penulis Marc Paye mennyatakan bahawa kalogen lembu masih dalam senarai pilihan utama sumber protein haiwan sebagai sumber kalogen dalam kosmetik, kolagen marin menjadi alternatif yang semakin menarik. Berkembang kebimbangan mengenai ejen berjangkit seperti penyakit kaki dan mulut, bovine spongiform encephalopathy dan jangkitan virus dalam daging lembu kolagen telah membantu mempercepatkan bertukar kepada kolagen.

5 Tips Bagaimana Memilih Kolagen Marin yang Terbaik.

1. Pastikan sumbernya dari laut dalam, kerana ia lebih bersih dan terjamin mutunya kerana tidak dicemari dengan sisa toksik dan bahan buangan kimia dari kapal dan sisa pencemaran laut.

2. Pilihlah sumber dari sisik ikan, kerana sisik ikan mempunyai sifat keanjalan dan kekenyalan yang sangat kuat kerana ia terpaksa menahan tekanan udara dari laut dalam.

3. Pilihlah sumber yang mempunyai saiz molekul yang kecil, untuk membantu sel kita mendapat lebih cepat nutrisi kolagen ini untuk diserap ke dalam badan.

4. Sumber Kolagen pilihan itu adalah lebih baik jika dicampurkan dengan sumber-sumber nutrisi yang dapat menambahkan kesan penyerapan kolagen ke dalam badan, contohnya Vitamin C dan Vitamin B.

5. Pastikan sumbernya adalah yang semulajadi dan pembuatannya menjalani kajian yang terperinci agar ia selamat digunakan oleh sel badan kita dan memberikan kesan yang mendalam kepada kulit wajah berseri. Sudah pasti kita tidak mahu sumber kolagen itu menjadi toksik di dalam badan kita, bukan?

Kolagen amat penting untuk keserian wajah dan membantu memperbaiki kulit wajah berparut dan rosak. Sebelum anda membeli kolagen di pasaran, buatlah kajian terlebih dahulu, agar ianya selamat digunakan dan memberi kesan yang memuaskan hati kita, terutama untuk menawan hati suami tersayang.

Related Post

One thought on “ Kolagen Marin Untuk Kulit Yang Cantik Berseri

  1. Fruits And Vegetables Vitamin A

    The Types Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable vitamin A – going to receive vegetables and fruits that contain uncountable vitamin A will encouragement ourselves to be competent to prefer the daily food ample and nourishing for the body. because the fruit gone ocher contains a lot of carotenoid (a sort of sustenance A) than vary fruit color. Vegetables were therefore. Vegetables later tawny contains a lot of vitamin A than inexperienced coloured vegetables. during this article can discuss a lot of as regards the categories Of Fruits And Vegetables That Contain uncountable sustenance A:

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *